Vanhanajan uunijuusto, Mamman tapaan

Lapsena isoäitini, eli Mamma kuten häntä kutsuin teki aina ternimaidosta uunijuustoa joka oli suurta herkkua, jota syötiin joko kanelin ja maidon kanssa tai vattuhillolla. Ternimaitoa ei kuitenkaan ollut saatavilla kuin keväisin kun vasikoita syntyi, (ja muutenkin, jätän ternimaidon niitä tarvitseville sillä uunijuustoa voi tehdä muutenkin.) Tämä on siis ohje jolla Mamma teki uunijuustoa aina ympärivuoden kun me lapset sitä pyydettiin. Talvi-iltoina tämä oli suurta herkkua.

Eli kirjoitan tässä ihan yleisön pyynnöstä jonkinlaisen puolivillaisen ohjeen tähän..  tällainen oma ohje joka säilynyt lähinnä päässä kun Mamman kanssa lapsena laitoin niin paljon ruokaa, ei mikään virallisten mittojen yhteenlaskettu summa. Mutta, tälläkin tulee herkullista uunijuustoa.

Ainekset

5 Munaa

1 pikkupurkki Vispikermaa

5 rkl Maitojauhetta (jos haluat tanakampaa juustoa laita 1 ruokalusikallinen lisää)

1 tl (vajaa) Suolaa

1 tl Leivinjauhetta

1 rkl Voita

Ihan ensimäisenä, laita uuni 150c ja uunivuokaan ruokalusikallinen voita sulamaan kuumaan uuniin niin että vuokakin kuumenee.

Sitten itse juustotaikinan kimppuun

1.Sekoita kuivat aineet keskenään

2.Vatkaa munia vimmatusti

3. Sekoita joukkoon purkillinen kermaa

4. Lisää vimmatusti vatkaten kuivat aineet sekaan.

Lopputulos pitäisi olla kuohkeaa keltaista ”taikinaa”.

Kaada uunivuokaan, ja anna paistua 150c kunnes pinta on kauniin ruskea. Älä raottele luukkua välillä sillä juusto lätsähtää!

Kun paistunut, nauti lämpimänä kanelin, tai hillon kera!

Kuvaa valmiista herkkuannoksesta ei ole sillä söimme lopputuloksen niin nopeasti ettei ehditty kuvailla, oli nimittäin niin hyvvää!!

NAM NAM!!

Kertokaas miten teidän juustot onnistui tällä ohjeella. Ensimäistä kertaa kirjoitin sen ylös sillä yleensä heittelen leipoessanikin vain ainekset sormituntumalla sekaan.

Comments

  1. Hei,
    Saisinko edes suuntaa antavan ajan, kuinka kauan pitää olla uunissa tuossa 150 asteessa? Onko kyseessä 10 min vai tunti?

    Tätä reseptiä olisi kiva kokeilla ?

    1. Author

      Hei, anteeksi, vastaaminen on vähän kestänyt. Sanoisin että n.25-35min paisto. Hyvä merkki on kun pinta on hiukan kullan ruskea. Sen vuoksi en oikein uskaltanut antaa paistoarviota kun eri uunit paistaa eri tavalla. Meilläkin on melkein uusi kiertoilmauuni joka paistaa kaiken nopeammin. Laita viestiä miten onnistui!!

Leave a Comment