Uuteen taloon vanha keittiö pienellä budjetilla

Olenkin jo aiemmin maininnut mutta  kerron taas, että talomme on 2016 valmistunut vaikka se näyttää ulkoisesti vanhalta. Fiskarsissa miljöö on suojeltu joten kaikki tänne rakennettavat talot on oltava linjassa aiemmin, 1800-luvun lopussa rakennettujen viereisten työläisten asunnoiksi rakennettujen kauniiden ja harmonisten talojen kanssa.

Meidänkin talo on siis ulkoisesti vanhan näköinen. Sisältä se ei kuitenkaan vastannut ulkokuortaan jonka vuoksi talon ostettuamme olemmekin nähneet paljon vaivaa sen eteen että saamme taloon sisäänkin vanhan ajan lempeää ja nostalgista tunnelmaa. Se on meidän näköinen juttu. Emme ole muodin perään.  Alla näkyvässä kuvassa näette miten hassusti ihana huonetila oli käytössä. Ikkunat antavat itään, etelään ja länteen joten aurinko paistaa tänne aina ja valo on käsittämättömän hieno. Valtaosa huoneesta tuhraantui tähän järkälemäiseen keittiöön. Nyt kun kaikki on valmista on helppo unohtaa millainen tämä oli kun saimme talon käsiimme. Nythän täällä on maalattu katto, nuo isot kattoparrut sekä seinät jne.

Iso asia, jonka olettekin varmasti jo huomanneet on se että kierrätän kaiken ja ostan kirppikseltä aivan kaiken. Jos olen peiliä vailla, etsin ensin kirppikseltä ja saatan metsästää oikeaa juttua pitkäänkin. (Muuramen kirjoituspöytä 30-luvulta oli kiikarissa 4vuotta ennen kuin löysin sen.) Eli kiire ei tavallaan ole, ja olen tottunut odottamaan ja etsimään tarmokkaasti. Nyt kuitenkin keittiöremontin aikaan meinasi pukata tuskan hikeä kun piti löytää tiettyjä juttuja remontin tahdissa. Budjetti aukeaa artikkelin lopusta.

Keittiö purettiin pois ja huone alkoi pikkuhiljaa muistuttaa salia! (Mulla on hyvä mielikuvitus)

Tämä ei kuulu mitenkään keittiöremonttiin mutta, halusin näyttää millainen salista tuli kun saimme sen valmiiksi! Salin muutoksesta löytyy kokonainen blogipostaus remontti otsikon alta! Siellä on myös salin ihana seinäväri ja se miten se sekoitetaan!

Ensimäisenä etsin unelmissani siintänyttä tuplakokoista posliinista tiskiallasta. Sen löytäminen oli ihan silkkaa onnea sillä tori:ssa (nettikirppis) oli myynnissä parin viikon odottelun jälkeen juuri se mitä etsin. Se sijaitsi Ilomantsissa.. ja me Fiskarsissa. Allas painoi kuin synti.. 46kg joten sen liikuttelu ei ollutkaan ihan helppoa kun mitään rysäyksiä ei porsliiniallas kestä.

Pienen pähkäilyn ja somessa huutelun jälkeen oma sisko otti sen vastaan Joensuussa jonne myyjät sen veivät ja sieltä eteenpäin Espooseen se matkusti ystävän siskon kyydillä ja Espoosta Ilari haki sen. Tässä kohtaa tekee mieli jo nauraa, silloin oli aika vakava paikka ja kun allas saapui se oli paljon isompi kuin olin kuvitellut vaikka mitat oli tiedossa. Mikään keittiön alakaapin rakenne ei sopinut niihin mittoihin. Allasta ei oltu myyty enää 15vuoteen joten allaskaapin teko oli yksi mikä oli vain saatava aikaan.

Sen jälkeen piti löytää varsinaiset keittiökaapit. Samaan aikaan vanha keittiö tultiin purkamaan, jotta saimme salin tyhjäksi kun siellä alkoi seinien remontti. Alla löytämäni keittiönkaapisto josta lähdettiin liikkeelle.

Keittiökaappeja ei tuntunut olevan mieleisiä missään. Ne mistä olisin tykännyt meni nopesti kaupaksi, olivat liian kalliita tai ihan liian kaukana. (Jostain syystä pohjanmaalla oli aina kivoja kaappeja, moi vaan sinne lakeuksille!!) Viimein löytyi keittiönkaapisto joka oli vanha, puiset ovet ja kohtuullisessa kunnossa mekanismit ja kaapeissä oli kussakin oma sokkeli joten niitä oli helpohko järjestellä kun yritin koota kaapistoa. Oli melkoista tetristä tehdä siitä uusi, kun halusin käyttää tilaa järkevästi ja kaappeja oli tietty määrä. Hankaluutena oli sekin että halusin altaan ja sen yläpuolelle tulevien astiakaappien sijainnin mätsäävän ja keittiön kruunu oli tuo kaunis allas ja Ikeasta löytämäni nostalgisesti muotoiltu vesihana.

Myös laatat löytyivät kuin ihmeen kautta kirppikseltä, juuri niitä laattoja joista olin unelmoinut! Kun rahaa on rajoitetusti kaikenlaiset hyvät löydöt ilahduttaa.

 

Pahoittelen kaikkien kuvien kamaluutta tähän asti.. tästä alkaa paranemaan. Halusin että näette lähtökohdan. Tuon vanhan keittiön kohdalle entiseen makuuhuoneeseen siirrettiin seinän läpi vesiputket ja viemäri sekä sähköt. Homma oli pienempi kuin olin kuvitellut sillä keittiö rakentui samalle seinälle mutta vain eri puolelle seinää.

Nyt ollaan jo oikealla puolella seinää kasailemassa kaappeja. Olin raskaana jo yhdeksännellä kuulla joten itse en voinut nostella mitään. Oli huono omatunto kun anoppi, mies ja naapuri niitä nostelivat kun minä huikkailin että mihin mikä pitäisi kokeilla.. Olin piirtänyt kaappeja moneen kertaan mutta nurkka aiheutti päänvaivaa.

Viimein löytyi kiva ratkaisu jossa sain haluamani ”rakosen” tarjottimille ja pelleille.

Allaskaapin teko oli aika brutaalia touhua sillä allas oli sisältäpäin niin monimutkainen että sitä piti pähkäillä vähän enemmänkin. Tuttavamme Janne kävi sen meille tekemässä sillä itse emme olisi sitä osanneet tehdä. Jannellakin tuo tuotti suurempaa päänvaivaa mitä hän oli alkuun kuvitellut ja aikaa kului enemmän sillä tukirakenne edestä ja takaa olivat eri korkeudelle jne. Kuvia minulla ei tason rakennuksesta ole.. annoin Jannelle rauhan tehdä sitä rauhassa.. hän ei kaivannut kuvaajia paikalle.

Päänvaivaa aiheutti myös Bauhausista ostettu työtaso,  kallis koivulevy jonka työntekijä siellä oli leikannut väärään mittaan siitä huolimatta että olin antanut mitat paperilla. Noh, loppuhyvin. Työtasot käsittelin tosi ohuelti Osmo colorin vahalla. Halusin pinnasta läpikuultavan sillä koivu oli niin kauniin vaaleaa, ja halusin sen mätsäävän meidän Osmolla vahattuihin lattioihin niin että kokonaisuus olisi rauhallinen.

Vanha jääkaappi seisoo vielä paikallaan, odotamme että se jossain vaiheessa pitää uusia, ja unelmoin että saan Smegin korkean jääkaapin tilalle. Sille mitattiin keittiön kaapiston vierestä tila oikein sitä varten.

Halusin että kaapisto näyttää erilliseltä huonekalulta. Sitä korostettiin yläreunan listalla sekä sillä että työtaso oli irti seinästä molemmista reunoistaan. Olemme molemmat pitkiä joten yläkaapit nostettiin 5cm korkeammalle kuin yleensä ja ostimme paksuimman mahdollisen työtason jotta siitäkin tuli lisäkorkeutta. Keittiönvalo on ruma, se on vanhasta keittiöstä jäljelle jäänyt mutta toimii. Olkoon käytössä kunnes löydän jonkun mistä pidän. En halua tuhrata rahaa väliaikais järjestelyihin.

Keittiö pestiin ensin Sugar Soap nimisellä aineella joka poistaa kaikki rasvajäämät ettei niitä tule hiotessa vain hangattua syvemmälle puuhun.. sitten keittiö hiottiin ja maalattiin Frenchic maalilla. Ilarin hiontanäyte alakuvassa!

Maalin laatu oli nimeltään Al Fresco, se kestää kosteutta ja on aivan mahtava maalattava. Tämä tehtiin yhteistyössä Frenchic Finland:in kanssa. Sain heiltä talon muutostöihin maaleja ja tämä oli yksi näistä muutoskohteista. Hiukan jännitti mitä tästä tulee ja olenko valinnut oikeat maalit ja mitä tykkään itse väristä oikeasti sillä otin sen vain pienen mallipalan nähtyäni.

Sitten fiksusti keittiö oli käytössä samaan aikaan kun sitä alettiin viimein maalata.. olin tässä välissä saanut lapsen.. joten remonttiin tuli luonnollisesti pieni tauko..

Ensimäisen kerroksen jälkeen tilanne näytti näin epätasaiselta, mutta en säikähtänyt sillä olen maalaillut näillä kalkkimaaleilla ennenkin. Rauhassa vaan eteenpäin! Oli ihanaa saada kellastunut puupinta piiloon. En varmaan sisustuksessa mitään niin inhoa kuin kellastunutta mäntyä.

Lopputulos on mielestäni ihana!!!! Pinta on satiininpehmeä ja matta. Ja värikin on ihan täydellinen. Puhdas kaunis kylmä harmaa.

Lopputulos kyllä palkitsee mielestäni!

Altaan takaa seinästä puuttuu vielä kaakeloinnit sekä sokkelin edestä jalkalista, mutta olen niin intona etten voinut olla tekemättä postausta kun ollaan viimein näin pitkällä. Hana ja nupit eivät ole ihan kirkkaan hopean väriset. Enemmänkin tumma hopea.  Maali oli helposti levittyvää ja maalasin sitä kolme kerrosta. Ohuita tasaisia kerroksia.

Vetimet ovat ovat hanan lisäksi ainoita uusia asioita keittiössämme. Ne ovat nimeltään Eneryda. Halusin että ne ovat eleettömät ja pienet ja uppoavat siististi keittiön muuhun värimaailmaan.

Kirppikseltä kymmenellä eurolla löytynyt vanha Ikean valaisinkin sopii tänne loistavasti.

Tiskikonetta meillä ei ole eikä meille tule. Suurin osa astioistani ei kestä konepesua joten koko astianpesukone olisi ihan turha. Meiltä 3hlö perheeltä ei tule niin paljoa tiskiä ettei siitä selvittäisi ja jos tulee juhlat, palkkaan tiskaajan.

Astiat ovat suurimmaksi osakseen erillisessä astiakaapissa jossa eri astiastoilla on omat paikkansa ja josta ne löytää aina helposti. Keittiökaapeissa on suurimmaksi osaksi ruokatuotteita, ja leivontaan ja ruoanlaittoon liittyviä välineitä sekä tietenkin tiskikaappi/kuivauskaappi.

Keittiössä on arkiaamuja varten pöytä ja pikku jakkaroita. Syömme keittiössä aamiaista jolloin pikkuinen kirppislöytöpöytä riittää hyvin. Puusohvan kannen alle saa piiloon tavaroita. Kaikki meillä on kirppislöytöjä.

Aikaa keittiön laittoon kului, mutta rahaa ei niinkään. Osa hinnoista on ”noin” arvioita sillä en tainnut merkitä pennilleen mutta aika hyvä muisti minulla on noin ylipäätään.

Vanha keittiö myytiin 650e jolloin kassa oli sen verran plussalla kun aloitimme.

Posliininen tiskiallas 80e

Kromattu keittiön hana 127e

Vetimet 50e

Koivu työtaso 120e

Osmo Color vaha 20e (pienin mahdollinen purkki ja yli jäi, se on niin riittoisaa.)

Kaakelit (nk.Metrokaakelit)  kirppikseltä 50e

Keittiönkaapisto 280e

Sähköt ja putket 730e

Kun summasta vähennetään tuo myyty keittiö jää tälle keittiölle ihan hyvä hinta, 1087e

Olin laskenut hinnan aiemmin ja unohtanut muutaman jutun. Silti, koko keittiön hinnaksi aika mahtava. Maalithan saimme ilmaiseksi mutta nekin ovat mielestäni hinnaltaan todella kuluttajaystävälliset ja kaikkien kukkaroille sopivat. 2 pönikkää maalia maksaisi yhteensä 66e eli ei ole nekään kalliit!!

Idästä nouseva aurinko kultaa joka aamu suloisen vanhan ajan keittiömme. Ikkunan verhotangot puuttuu vielä, ja kaikenlaista, kuten hellan viereinen pikkutaso ja hellan sivujen paneelit on tekemättä. (siksi ne on ulkona kuvasta) mutta kaikki toimii! Hurraa omat kädet, ja omat taidot ja hurraa ystävien auttavat kädet ja ahkeruus!

Keittiössä maalattiin katto ennen kuin mitään muuta alettiin tehdä. Maalina oli niin ikään Frenchic seinämaali: Whiter than white joka sai paneelikaton ihanan mattavalkoiseksi ja se valaisee huonetta kummasti!! Auringonpaisteessa oli talvellakin ihana juoda aamukahvia.

Keittiöön on tulossa vielä tapetti mutta se onkin jo toinen juttu… Olen odottanut oikean ilmaantumista kirppikselle.

 

Comments

 1. Hienoa kierrätystä.Meillä.hirsitalo vm.1900.80-luvun keittiö purkuun.Ed.asukas oli tupakoinut sisällä,joten kaikki pinnat sisällä vaihtoon.Kaapit vm.1964,rungot maalasin.Keittiöliikkeen outletpäivästä 2 umpitiikkistä työtasoa yht.50e.Kattovalaisin 30e torista.Uutena tiskiallas,hella,jääkaappi ja tiskikone ja hanat sekä ledit.Puuhella Siro Maja löytyi Finditin sivuilta
  Kaunis keittiö teillä.

  1. Author

   Voi mikä harmi purkaa jos on ollut muuten hyvä. Tupakoinnin haju on kyllä niin hurja että sitä ei saa pois ainakaan helposti mutta upeaa että on löytynyt noin hienoja aarteita joista tuli uusi hieno keittiö. Mukavaa kesää sinulle!

 2. Ihana muutos! ? Maalasit siis kaapit paikallaan, ilman että irrorit niitä. Eikö ollut haasteellista? Miten onnistui kakki kohdat, sisältäkin ja saranakohdalta jne. Siis että tulee tasaista jne.? ??

  1. Author

   Hei ihan mahtavaa jos tää antoi jotain ideoita sentään!! Kiitos kommentista ja mukavaa loppukesää. <3

 3. Kiitoksia samoin! ❤ Mielellään luen jatkossakin näitä tän tyylisiä postauksia, kaikki vanhan tyyliset sisustusratkaisut ja tyylit kiinnostaa. En vain ole löytänyt blogeja, jotka päivittyisivät enää. Vanhoja blogeja löytyy, mutta ne on vuosilta 2011 ja viimeisin postaus sen vuoden luokkaa 😀 tapetointi, panelointi, puutarha ja kustavilaiset huonekalut, keittiö, olohuone, makuuhuone ym postaukset kiinnostaa :).

Leave a Comment