Pyöreä kukkapenkki

Olen unelmoinut pyöreästä kukkapenkistä jonka keskelle voin tehdä kivetyksen ja laittaa sinne tuoleja jotta siellä voi istua kesäiltoina nauttimassa kylmää rieslingiä.

Siispä toimeen. Maan pinta oli sulanut niin että sitä saattoi jo kaivaa ja koko talven lapionvartta hipelöityäni pääsin kunnolla vauhtiin.

Ensin piti löytää sopiva paikka tälle ja mitoitin tämän sillä tavalla että kukkapenkin sisään voisi joskus kenties saada huvimajan tai jotain sen tapaista. Eli jätin varaa puuhailulle kunnolla.

Pyöreän muodon saaminen kuulostaa haastavalta mutta hyvä keino on laittaa keskelle keppi ja sitoa siihen joustamaton naru, ja toiseen päähän toinen keppi ja käyttää näitä kahta keppiä kuin jättimäisenä harppina ja raavin metallikepin terävällä päällä nurmeen rajat joita pitkin sitten kaivan. . Minulla on metallisia puutarhakepukoita joiden varassa oli jouluvalot talvella ja nyt saatoin niitä käyttämällä mallintaa tätä tulevaa ”huvimajaa”.  Siirsin keskimäistä keppiä varmaan kuusi kertaa ja juoksin pitkin tonttia kurkistelemassa että onko tuo kivasti asemoitu ja onko kukille tilaa ja jos haluan niin onko kukkapenkille tilaa laajentua ulospäin niin että saisin lopulta oikein salaisen pikku kätkön tästä paikasta.

Halusin sisäänkäynnin niin että majaan näkyy sisään suoraan salin ovelta ja toiseen päähän tulee sisäänkäyntikaaren myötäisesti toinen kaari joiden läpi näkyy suloinen vehreä näkymä Fiskarsin laaksoon. Näyttää näin kuvista katsottuna tää alku vähän säälittävältä se todettakoot…

Huvimajaa toimittaa 6 puutarhakaarta joihin laitan kasvamaan kärhöjä ja muita köynäksiä ja kukkapenkkiin istutetaan pioneja, liljoja, ja vaikka mitä ihanaa. Puutarhakaaret olen tilannut Pondwell nimisestä nettikaupasta ja niiden pitäisi saapua ensi viikolla jotta pääsen eteenpäin tässä projektissa. Jännitän että millainen kokonaisuudesta tulee. Halusin yksinkertaisia kaaria joita voin käyttää muuallakin puutarhassa jos sattuu käymään niin että löytäisinkin sopivan huvimajan tuohon keskelle, silloin köynökset voisivat kiipeillä siinä kaarien sijaan ja kaarille olisi toinen tarpeellinen paikka jo tiedossa.

Tuo pyöreä kukkapenkin sisusta on tarkoitus kivetä mutta en tiedä jaksanko ja ehdinkö tehdä sen tänä kesänä kun kaikki muukin vaatii huomiota.

On sanottava että osittainen routa teki tästä urakasta välillä melkoista viihdettä  kun ähkin kaivuuhommassa aikani mutta samalla nautin prosessista.

Tein penkin kokeilemalla netistä lukemaani keinoa vain kääntää nurmipaakku ympäri siinä vaiheessa kun nurmi ei ole vielä talven jäljiltä lähtenyt kasvuun,  niin että nurmen päälle jää mahdollisimman paljon maata, möyhiä hiukan tuota pintaa ja halkaista paakkuja niin että penkkiin tulee hyvä ”viemäröinti” ja laittaa päälle hyvää maa.ainesta riittävästi että juuret tukahtuvat. Eli toivon todella että tämä toimi. Näin tätä maa-ainesta ei tarvitse kärräillä mihinkään ja multaakaan ei tarvitse niin hulluja määriä. Paransin maata niin että laitoin siihen puutarhamultaa, luujauhoa ja ruusu ja perennamultaa ja harasin syväpiikkisellä haralla edestakaisin ja lapioin savimaata ja ostomultaa sekaisin että sain hyvän kasvualustan.

Pionipenkin tulee olla kohopenkki jonka vuoksi aloitan sillä että käännän nurmen penkin kohdalta vain väärinpäin. Kun päälle tulee vielä multaa reilu kerros ei nurmi kasva sieltä enää ylöspäin. (ainakin toivon niin.)

Viimein valmista tältä päivältä. Huomenna tulee sade jonka vuoksi pinnistin vielä hiukan. 6h tätä riemua ja nyt on pohja valmiina. Multapaakkuja pitää tasoitella kun huomisen sade on ohitse, ja laittaa reunoihin kivet ja lisätä ruusumultaa pioninjuurakoille että ne pääsevät kasvamaan hyvään paikkaan! Kiipesin makuuhuoneeseen talon toiseen kerrokseen jotta sain isomman kuvan ja korkealta että näin viimein tuon asemoinnin onnistumisen. Se jännitti sillä enää asialle ei olisi voinut mitään. Mutta, mielestäni se istuu tähän täydellisesti! Mitäs olette mieltä!

Inspiroivaa kevättä kaikille!!

Tämä kukkapenkkiprojekti päivittyy pikkuhiljaa joten watch this space!!

P.S. Seuraavana päivänä lisäys: Kävin istuttamassa penkkiin aurinkoisena päivänä 16 pioninjuurakkoa! Saa nähdä mitä jännää tästä syntyy!

Comments

  1. Aivan upealta näyttää. Hienon ympyrän olet myös saanut aikaiseksi. Jännityksellä odotan tulevia päivityksiä.

    1. Author

      Kiitos! Vielä puuttuu kaikenlaisia ihanuuksia kukkapenkistä mutta pikkuhiljaa lisäilen kukkia!! Lijoja, iiriksiä ja muita herkkuja.

Leave a Comment