Puutarha rakentuu pikkuhiljaa

Kevät on jo pitkällä ja pörriäisiäkin on näkynyt pihamme krookuksissa ja narsisseissa joukoittain! Eikö ole ihana tämä ottamani kuva hiukan talvitokkuraisesta kimalaisesta joka pörräili lämpimänä päivänä pihalla.

En ole ehtinyt kirjoitella oikein mitään tänne sillä olen huhkinut joka päivä jo pari viikkoa puutarhassa kaiken liikenevän ajan. Pyöreään kukkapenkkiinkin istutettiin kukkia, tehtiin laajennusosaa vanhalle kukkapenkille, ja teimme vielä yhden ihan uuden.. vain huomataksemme että emme haluakaan sitä siihen kohtaan joten kaivoimme taas uuden.. aivan hullun hommaa ja tekemällä oppii.

Tämä siis on tapahtunut.. ostimme talon vuosi sitten toukokuussa, ja viime kesänä jaksoin tehdä yhden kukkapenkin ja siinä se. Kaikki muu tulee nyt. Eli tämä on niille uusillekin puutarhan omistajille varmasti kiinnostava sillä tässäpä tulee esimerkki tai varoitus puutarhahulluudesta.. että mitä voi yhdessä keväässä saavuttaa..

Kaiken keskellä olen muistanut pitää puutarhakirjanpitoa siitä mitä kaikkea penkkeihin olen istuttanut, ja miten paljon multaa on kulunut sillä on kiinnostavaa nähdä että miltä kaikki sitten näyttää ja vastaako omat suunnitelmani lainkaan sitä mitä olin ajatellut.

Pyöreä ”rengas” kukkapenkki

Tämä kukkapenkki on puutarhamme paraatipaikka. Halusin istuttaa siihen kukkia niin että värit elävät koko ajan ja kukkapenkin värit muuttuvat kesän mittaan niin että puutarha näyttää aina vähän erilaiselta. Alkukesästä siellä kukkii pionit, Duchesse de Nemours, My Love, Angel Cheeks, Bouquet Perfect, White Frost, ja useita Sarah Bernhardt:eja. Pionien väliin Punatähkää, sinisiä Hollannin kurjenmiekkoja sekä oransseja Tiikerinliljoja. Toivon että kun eriväristen vaaleanpunaisten sävyisten pionien kukinta hellittää, liila punatähkä alkaa olla kukassa ja hollanninkurjenmiekat sinisene kukkineen pilkistelevät siellä täällä ja oranssit tiikerililjat luovat syvyyttä tähän kaikkeen. Yritän mahduttaa morsiushuntua kasvamaan samaan penkkiin tuomaan keveyttä ja penkin reunaan lemmikkiä jos se kivasti leviäisi siitä. Se sopisi niin ihanasti kaikkiin muihin. Johonkin väleihin tuikin valkoisia hämähäkkikukkia.

Pyöreän kukkapenkin keskelle päädyimme penniä venyttäen ostamaan takorautaisen huvimajan joka kyllä saapui.. mutta ylin osa johon kaikki kattoelementit kiinnitetään on kateissa kuljetusyhtiöllä.. se aiheuttaa kyllä pientä sydämen tykytystä.. Tähän huvimajaan laitan kasvamaan jo sisällä kasvavat siniset kelloköynnökset jotka kasvavatkin niin hurjaa tahtia että ne ovat varmaan kiemurtelemassa sisällä salin katossa ennen kuin tulee riittävän lämmintä että uskallan viedä ne ulos. Viime syksynä ostin Karjaan Latvalalta pitkät aurinkokennolamput jotka laitan roikkumaan huvimajaan niin että kun yöllä laskeutuu sopiva hämärä lamput syttyvät itsestään. Voin vai kuvitella miten ihana tuosta meidän huvimajasta tulee jos kaikki kasvaa kuten toivoisin.

Vanha talon sivustan kukkapenkki

Laajensimme tämän kukkapenkin ulottumaan talon sivussa kulkevaan kivimuuriin asti jotta ruohonleikkurilla ei tarvitse ajella sitä hassua pikki kaistaletta ja saan enemmän kukkia mahtumaan.

Penkissä kasvaa jo entuudestaan saksankurjenmiekkoja, erilaisia liljoja, digitaliksia, salkoruusuja, narsisseja ja viime syksynä istuttamiani erilaisia tulppaaneja aika hurjia määriä.. en muistanutkaan mitä kaikkea sinne olin istutellut. Jossain kaiken seassa kasvaa myös särkynyt sydän, ja jalo akileijoja, päiväliljoja,  Iso Tsinnioita, kotkansiipiä, ja ihan uskomatonta talven yli selvinneitä viime kesäisiä perenneoja joita pitää muistella sitten kun ne kasvaa ylös että muistan mitä siellä oli. Tekee mieli ripotella reunalle calendulaa ja orvokkeja josta tulee aina mieleen rakas isoäitini joka on minun ”puutarha toteemieläimeni” sillä Mamman puutarha oli aina niin siisti ja huoliteltu ja täynnä kukkia joita mamma vaali rakkaudella.

Yhdistin tämän vanhan levennetyn kukkapenkin kaarella toiseen vanhaan soikeaan kukkapenkkiin jota sitäkin levensin ja kasvatin roimasti. Istutin vanhan perinnehumalan siihen kaaren alle ja toivoisin että se kasvaa oikein tuuheaksi iloisesti niin että se luo pientä näköestettä tieltä puutarhaan sekä toimii oviaukkona terassille. Tässä soikeassa penkissä kasvaa kaksi ihanaa pionia, Anderson Caleidoscope, sekä Bowl of beauty ja niiden lisäksi kotkan siipiä, ja massoittain tulppaaneja, helmilijoja, hyasintteja ja liiloja liljoja.

Ostin talvella puutarhakaaria netistä ja nekin tulivat perille ajoissa. Olemme käyttäneet niitä oviaukkoina eri puutarhahuoneiden välillä sekä kasvitukena.

Niin ja sitten.. kaivoimme pyöreän pienemmän kukkapenkin kunnes tajusimme että tuo paikka taitaa olla ainut järjellinen paikka mihin voisi laittaa Latvalalta ostamamme nuotio alustan että voimme kesällä istua illalla notskilla.. eli tarvitsimme toisen paikan..

Muistosaari

Niinpä pihallamme oleva saareke sai pionikaunottaret itselleen. Kutsumme sitä muistosaareksi jonne voimme mennä sytyttämään kynttilän ja muistamaan edesmenneitä rakkaitamme. Allaolevan kukkapenkin tilalle tulee nuotiopaikka.

Muistosaari sai oman kukkapenkin kivimuurin reunaan.

Muistosaarella kasvaa Coral Sunset pioneja, Etched Salmon pioneja, Bridal Icing pioneja. Niiden väleissä kasvaa Star Gazer nimisiä liljoja, sekä kelta sinisiä Hollanninkurjemiekkoja. Haluan istuttaa Saaren reunustavan penkin reunalle myöhemmin sinisiä lobelioita jotka toivottavasti kasvavat ihanasti penkin reunukselle. Saaren keskellä kasvaa jättimäinen vanha raita johon laitamme roikkumaan lyhdyn jonne voimme laittaa kynttilän merkkipäivinä palamaan. Raidan alle rakennamme penkin pihalta viime kesänä kaadetun koivun pölleistä. Saarelta on hyvät näkymät Kakolanmäelle ja siihen paistaa mukavasti jo aamuaurinko niin että siellä voi penkillä istuen hörpätä vaikka aamukahvit.. tai iltapäiväkahvit.. sillä tonttimme on  niin aurinkoinen.

Rötyrinne

Siivosimme pihan sivustalta ”rötyrinteen” ja revin siitä vattupuskia irti melkoisia määriä ja jäljelle jäi tylsä savinen rinne. Siihen istuttelen sekaisin kaikenlaista kestävää joka leviää tehokkaasti niin että saamme tuon rinteen piiloon. Sain siihen naapurilta Lumikelloja, ja huomenna haen Scilloja niin että toinen puoli rinteestä täytetään sinivalkoisilla kukkasilla ja toinen puoli vaaleanliiloilla ja valkoisilla ja vaaleanpunaisilla kukilla, malvaa, minttua, salviaa, esikoita. Syksyllä lisään sinivalkoiselle puolelle valkoisia tulppaaneja, valkoisia narsisseja, ja sinisiä helmilijoja.

Jossain välissä ah niin tyylikkäänä puutarha rötykuteissa kärräilin tätä pientä ihmistainta uusissa Hankkijalta ostetuissa kevyissä kottikärryissä. Oi mikä ihmetys hänellä oli!!

Naapurini Sofia on puutarhavelho, samoin toinen naapurini ja anoppini Kiti joten apua ja neuvoja on saatavilla onneksi aina kun tarvitsee. Sofia oli kasvattanut hämähäkkikukkia, ja vaikka mitä ihanaa jota minäkin sain itselleni hänen kasvattamostaan ostaa. Mukaan lähti hämähäkkikukkia, vaaleanpunaisia sekä valkoisia, musta salkoruusu, ja jotain muuta mitä en enää edes muista..

Ja jostain olisi löydyttävä paikka myös köynnöshortensialle!!

Nyt on korvat luimussa kerrottava että tein talvella itselleni näitä kuvakollaasheja kuvaamalla niitä paketteja joita sipuleita olin ostellut sekä etsimällä myyjien (siis paikat joista olen ostanut kukkia) sivuilta kuvia ostamistani taimista ja koonnut niistä nämä kollaashit.

Pionit ovat Peony Shop Holland, sipulit ovat Nelson Garden ja lemmikit ja muut pikku kukat ovat naapureilta ja sukulaisilta. Jos näet oman kuvasi täällä, annan mieluusti sinulle kreditit kuvista. Anna anteeksi että tämä innokas ja kokematon puutarhuri tempoi jotain kuvia innoissaan kollaaseihinsa jo tammikuussa enkä enää muista mistä mikä oli.. Tosi tyhmää. Mutta.. tässäpä tämä minun suunnitelmani..

Vielä on keittiöpuutarha ja muut jutut kirjoittamatta!! Ja paljon kukkia joita on ikkunanlaudat täynnä.

Leave a Comment