Louhisaaren Linna

En olekaan pitkään aikaan päivitellyt tänne mitään sillä viime keväänä korona vei voimat ja vasta nyt 6kk koronan jälkeen alkaa aurinko paistaa risukasaankin. Tänä kesänä olemme käyneet pienillä maakuntaretkillä kun raha on vähän tiukassa mutta halusimme silti nauttia pienistä jutuista jotta on talvella jotain mitä muistella.

Teimme aivan ihastuttavan retken alkukesästä Louhisaaren linnaan. Louhisaaren linna sijaitsee Askaisissa, nykyisen Maskun alueella Varsinais-suomessa. Linna kuului Fleming suvulle n.vuodesta 1450-1791 ja sen jälkeen Mannerheimin suvulle 1795-1903! Kuvitelkaa mikä historia. Linna on Marsalkka Mannerheimin syntymäkoti. Melkoisen etuoikeutettuna hän on saanut syntyä. Vuonna 1655 valmistunut huikea päärakennus on yksi Suomen harvoista italialaisesta Palladiolaisesta arkkitehtuurista vaikutteita saaneista linnoista. Kolmikerroksinen linna on muurattu tiilesta ja rapattu ja kalkittu hohtavan valkoiseksi. Katto on verhoiltu paanuilla.   Linnan ympäristö teki meihin suuren vaikutuksen, puutarha oli ihana ja laaja ja sijainti meren rannalla huikea. Linna itsessään oli itkettävän ihana. Sisustus oli inspiroiva ja museo-oppailla oli historialliset puvut päällään. Oli tosi ihana retki. Linnan museokauppakin oli tosi kiva. Ilari päätyi ostamaan meille aamiaiselle teemukit joissa Hollantilaista sinivalkoista kuviointia ja Edithkin ilahtui Louhisaaren koristeellisesta leikkimökistä. Pidämme historiallisista kohteista ja ajattelin että alankin postailemaan niitä tänne jotta tämä pienimuotoinen historian harrastus näkyisi täälläkin! Ja on kiva nähdä blogeista jotain uusia matkakohteita joita ei muuten välttämättä edes tietäisi olevan! Toki Louhisaaren linna nyt on melkein kaikkien tiedossa mutta laitan tänne kuitenkin tämän itsenäisenä postauksena! nauttikaa kuvista!! Annan niiden puhua puolestaan. Mitkään kirjoitukset eivät voisi kuvastaa tätä paikkaa niin erityinen se on!

Mielestäni museossa oli myös kiinnostavaa se että piikatuvassa oli hieno näyttely linnan renovaatioista jossa erityistä kattorakennettakin oli avattu upeasti.

 

Louhisaaren linnan tiluksilla tuli välillä tunne että olisimme jossain ulkomailla.

Linnan portaikon tasannekin oli kaunis! Huomaa muotokuvat seinällä! 

Lastenhuoneessa tai musiikkihuoneessa, en oikein tiedä mikä tämä oli, mutta seinämaalaukset olivat hiukeat! Sieltä kurkistaa Ilari ja Edithkin!

Makuuhuoneen yleisilme oli ihanan rauhallinen vaikka värejä ja kuoseja olikin yksityiskohtineen sopivan runsaasti. Osa linnan huoneista oli sisustettu linnan alkuajoilta ja osa Marsalkka Mannerheimin vanhempien ajalta. Tämä on nimeltään pieni sininen makuukamari jossa perimätiedon mukaan Marsalkka on syntynyt. 

Juhlasalin kattomaalaukset ovat uskomattoman yksityiskohtaiset ja hienot!

Juhlasalin vieressä oli tällainen pieni huone jonne saattoi juhlista vetäytyä. Onkohan tämä ollut neitojen puuterointihuoneena? Ehkä täällä nuuhkittiin hajusuolaa tai käytiin salaisia keskusteluita! Huoneessa oli upeat paneelit!

Juhlasalin vieressä oli myös tämä miellyttävä aulatila jossa vieraat saattoivat odottaa mikäli linnan herra väsyi riennoissa ja vetäytyi vasemmalla olevasta ovesta makuukammariinsa jossa hän sängyllä leväten otti vastaan vieraitaan.

Linnan keittiön liesi oli melkoisen muhkea mutta olisi tuossa kyllä nykyaikaisen ihmisen vähän haastavaa kokkailla.

Tässä tämä sänky jossa Kreivi otti vastaan vieraita. Uskomattomat nuo verhot. Ei taitaisi mennä läpi nyky aikana että makailisi bileet läpi sängyssä ja vieraat kävisivät viihdyttämässä!

Edith kiipeili minkä ehti. Minua miellyttää tämä seinien väri ja harmaan ja ihanan vanhan poltetun okranpunaisen liitto! Vasemmalla olevasta oviaukosta on käynti jyrkkiin kierreportaisiin jotka menivät koko linnan läpi.

Pääportaikon kattomaalaukset olivat herkkiä ja kauniita! Ja tuo holvirakenne uskomattoman hienostunut. Tuntui jännittävältä astella kiviportaita ja ajatella kenen kaikkien muiden askeleet niillä oli kulkenut.

Linnan lukuisat maalaukset olivat kiehtovia. Miten hienostuneesti pitsit ovat maalattu!

Mannerheimin lastenhuone. Seinillä olevat verhoa esittävät maalaukset olivat hauska idea holvikattoisessa huoneessa.

Hauskasti tämän huoneen seinien väri oli kuin meidän salin väri! Pidän kultalehyksistä tuota siniharmaata seinää vasten. Auringon valo vääristää seinien väriä hiukan vihreämpään kuin ne oikeasti olivat.

Mitkä kehykset!! Aivan uskomattomat.

Linnan pohjakerroksen ruokavarasto.

Henkilökunnalla oli suloiset asut kesähelteessä!

Ennen lähtöä kävimme vielä katsomassa linnan leikkimökkiä jossa oli teekutsut valmiiksi Edithille katettuna.

Leave a Comment