Kustavilaispöydän uusi elämä

Olen suuri Kustavilaisuuden ihailija, huonekalujen puhtaat linjat ja hienovaraiset koristeet tekevät tyylistä tyylikkään ja ihanan koristeellisen ja samalla kuitenkin kepeän. Vanhat kustavilaiset huonekalut ovat välillä aika tähtitieteellisen hintaisia joten katselen kirppiksiltä ja antiikkiliikkeistä myös uusvanhaa tuotantoa jota välillä löytääkin tosi edullisesti.

Löysin pöydän ja 6 tuolia kohtalaisessa kunnossa tori:sta ja myyjä oli niin yliveto että vieläpä kuljetti ne meille tänne Fiskarsiin. En pitänyt pöydän tai tuolien väristä mutta se ei haitannut sillä etsin nimenomaan tuunattavia huonekaluja. Paloin halusta päästä kokeilemaan Frenchic maaleja sillä maalien värikartta on herkullinen ja tuotteet ovat ihan mahtavia mitä niitä olin ehtinyt jo kokeilemaan.

Pöytä piti ensin pestä Sugar wash nimisellä aineella, kesällä terassi on kuin tehty näihin tuunailuhommiin joten pesin pöydästä kaiken rasvan jotta en hiontaa tehdessä vain painanut rasvaa ja kertynyttä öljyä tiukemmin pintaan jolloin maali ei ota niin hyvin kiinni. Sen jälkeen alkoi hionta.. nämä kustavilaiskalusteet eivät ole hionnan vuoksi hauskimpia tuunattavia sillä en halunnut hioa kuvioita lättänäksi vaan yritin olla tarkka ja tehdä hiomisen hienovaraisesti mutta tehokkaasti.

Seuraavaksi pyyhin kostealla hiontapölyt pois ja pääsin viimein hommiin!! Whohoo!!

Tässä on yllä pöydän jalat, katsokaa miten kauniit ne ovatkaan!!! Voitte kuvitella että hiomisprosessi ei ollut ihan kivuton..

Maalasin ensin jalkojen yläosia jotka tulevat pöytälevyä vasten.

Sen jälkeen ruuvasin jalat paikalleen ja käänsin pöydän ”naamalleen” jotta jalkoja oli helpompi maalata.

Pöytälevyssä on kauniit rihlaukset ja iloitsin jo etukäteen siitä miten kivalta pöytä tulee näyttämään! Rihlauksien hiomisen tein kyllä vähän luistellen.. Maalasin useampaan suuntaan suhraten pensselillä niin että kaikki mahdolliset pikkukulmat saivat ihan varmasti maalia pintaansa.

Huomaan että vähän tyhmästi en ollut ottanut kuvia varsinaisesta hionta prosessista mutta kulutin maalipintaa pöydästä niin että ensimäisen maalikerroksen jälkeen raavin pöytää aika karhealla hiontapaperilla tyyliin: Silmät kiinni ja rapatessa roiskuu. Totesin että paikkausmaalaus on helppo tehdä. Piti vain olla vähän varovainen kuvioiden kohdalla. Kannoin pöydän takaisin ulos kun jalkaosa oli maalattu pohjamaalilla joka oli Frenchic maalifirman ihana ”Grey Pebble” väri. Ihan täydellinen minun Kustavilaiseen unelmaani. Näin talvella kirjoittaessa nämä kesäiset kuvat saavat kyllä ihanan fiiliksen.

Alla olevassa kuvassa näkyy muuten pöytään kuuluvia tuolejakin. Ne ovat nk. Tähkä Empire tuoleja.

Päytälevy on tässä kuvassa kertaalleen maalattu. Näissä maaleissa on muistettava se että ensimäinen kerros voi olla vähän ”pelottava” sillä lopputulos ei ole niin tasainen kuin haluaisi mutta eipä sen tarvitse ollakaan sillä tarkoitus on laittaa vielä toinen kerros päälle. Aina parempi tulee jos jaksaa tehdä okein ohuita kerroksia useampia. Itse olen kyllä luonteeltani ihan älytön ”hinkkaaja” ja jaksan kyllä viilata pilkkua jos lopputulos on hyvä!

Pöydän kansi sai lopulta maalin. Hihkuin remontin keskeltä muita katsomaan miten ihana pöydästä tuli. Ihana unelma!

Tässä vaiheessa otin toisen maalin käyttöön, Frenchic:in ”Virgin” maalin jolla halusin tehdä korostuksia pöytään joka oli malattu ja hiomalla tehty ”kulumia”. Käytin mahdollisimman kuivaa sutia ja maalia oli minulla vain pahvinpalassa jotta sutiin tulisi mahdollisimman vähän maalia ja se olisi mahdollisimman kuivaa.

Yllä olevassa kuvassa näkee kivasti miltä näyttää kulutus, ja tummempi Grey Pebble niminen harmaa pohjamaali ja Virgin nimisellä maalilla tehdyt korostukset. Tuo Virgin on sellainen lämpimämpi valkoinen mutta kylmän harmaan päällä sekin sai viileämmän ilmeen. Kylmempisävyinen valkoinen olisi taittunut lähes vaaleansiniseksi. Halusin maalipintaan kerroksellisuutta.

Välillä intouduin lisäämään liikaakin Virgin maalia, vaaleaa korostusta ja sitten taas piti heilua hiomapaperilla. Tämä on siitä kivaa hommaa että pieleen ei periaatteessa voi mennä ja kuka tahansa osaa tämän homman ihan varmasti.

Lopputulos oli aivan hurmaava!

 

Hiukan sieltä ja täältä kulutettu pöytäpinta!! Nyt talven mittaan olen tullut siihen tulokseen että kun kesällä jäi vaha laittamatta, otan vielä jonkun ”pellavaisemman” maalin Frenhic:in kokoelmista ja lisään vielä sen! Ehkä sitten valkoinen vaha päälle ja olen tyytyväinen.

Pöytä toimii salin nurkassa työpöytänäni, se on riittävän iso kaikille käsitöille, papereille ja tässäpä minä istun nytkin samaisen pöydän ääressä kirjoittamassa blogia. Pöydän äärestä avautuu ihana kodikas näkymä saliin ja sen elämään.

Kiitos Frenchic Finland ja Minna että tämä yhteistyö oli mahdollista!

 

Leave a Comment