Kotitekoinen punssi

Punssi tuo ihana juhlava herkkujuoma jota on aina liian vähän..

Sain aikanaan punssiohjeen tuttavalta joka oli löytänyt sen työssään museoamanuenssina ja sain sen häneltä lahjaksi. Punssin hienous piilee siinä että perusohjetta käyttämällä saa kelvollisen punssin ja jokainen voi tehdä siitä vähän erilaisen, mieleisensä kun hiukan varioi. Punssi onkin vanha juoma, sen alkuperä sijoittuu jo 1700-luvulle, kun Swedish east India company ryhtyi tuomaan maahan arrakkia  Fredricus Rex Sueciau purrella. Juomasta tuli pian ylimystön herkkua sillä sen tekemiseen vaadittiin arvokkaita raaka-aineita jotka eivät olleet kaikkien saatavilla.  Punssia juodaan eniten jouluna ja laskiaisena, ja se tunnetaan oikeastaan vain Suomessa ja Ruotsissa. Suosituinta punssista tuli 1800-luvulla jolloin sitä tarjoiltiin ravintoloissa ruoan jälkeen kylmänä ja tulipa punssi sana jopa verantaa kuvaamaan joka huvittaa minua verrattomasti.. viitattiin ”punssiverantaan” jossa miehet joivat punssia ja polttivat sikaria ja puhuivat miestenjuttuja. Voi entisaikaa!! Meilläkin on talossa siis tästä eteenpäin punssiveranta.

Itse olen tehnyt punssista myös kesädrinkkejä sekoittamalla sitä Indian tonic wateriin vähän niinkuin Brittien Pim´s juomaa joka sekin eräänlainen likööri. Ovatkohan nämä kaksi jotain sukua toisilleen? Niin samankaltaisia ovat ja pidän Pim´sistäkin paljon.

Alla on helppo yleispätevä punssiresepti jota voi itse varioida sen mukaan miten sitruunaista tai miten tummaa punssistaan haluaa tulevan, vanhan reseptin pidätän itselläni salaisuutena, mutta tätä käytin sitä ennen ja hyvää punssia tuli tälläkin!

PUNSSI

750ml Arrakkia

1500ml Rommia

8 isoa sitruunaa pestynä ja ohueksi viipaloituna

750ml vettä

8 teelusikallista mustaa irtoteetä

2 teelusikallista kardemummaa

9.5dl raakasokeria

  1. Pese sitruunat ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi, jtekea laita sitruunat, rommi, ja arrakki isoon kattilaan tekeytymään 6tunniksi.
  2. Laita pienempään kattilaan 750ml vettä ja kiehauta, sekoita juuri kiehuneeseen veteen mustatee ja kardemumma. Anna seistä ainakin 6min. Kaada sen jälkeen lävikön läpi että jäljelle jää vain kauniin ruskea juoma. Lisää joukkoon sokeri.
  3. Kaada sitruuna, arrak, rommi tiheän lävikön tai harsokankaan läpi jotta seokseen ei tule sitruunan hiutaleita, vaan jäljelle jäänyt neste on verrattain kirkasta.
  4. Sekoita nämä kaksi nestettä toisiinsa ja anna tekeytyä yön ylitse.
  5. Pullota juomat ja laita ne kylmään.
  6. Nauti hyvässä seurassa!

Comments

Leave a Comment