Aita, ja sen valinnan vaikeus

Asumme kultturihistoriallisesti huomattavassa miljöössä, Fiskarsin Suutarinmäellä. Täällä suojellaan miljöötä, siinä missä talojakin joka on yksi syy miksi halusimme tänne asumaan. Minusta on ihanaa ettei tarvitse pelätä että joku rakentaa jotain naapurustoon sopimattomia tötteröitä ilman mitään rajoituksia vaan että voin olla varma siitä että miljöö pysyy yhtenäisenä Falunin punaisine taloineen. Ongelmaksi tässä suojelussa on nyt kuitenkin tulleet aidat.

Niin.. aidat.

Täällä aitoja ei saa rakentaa, siis ei minkäänlaisia. Sen sijaan istutetut aidat ovat sallittuja mutta mistäpä istuttaa aita kun peurat syövät sen.. On tämä varsinainen farssi en voi muuta sanoa. Kuten yläkuvasta näkyy, kuvan vasemmassa reunassa kulkee kohtuullisen vilkasliikenteinen autotie jolla ajaa Kiskon erämaasta puuta kuljettavat järeät tukkirekat ja paikalliset asukkaat olisi näin pienen lapsen ja koiran perheessä aika tärkeää jo ihan turvallisuuden vuoksi saada jokin este tien ja pihan väliin.

Koko pihan ympärille aidan rakentaminen olisi tosi helppoa mutta kun kyse on istutuksista on oltava järkevä sen suhteen että aidasta ei haluta liian korkeaa että se ei varjosta pihaa, mutta kuitenkin niin korkea että peurat pysyvät loitolla. Ja mieluusti joku joka kasvaa nopeasti.. Haluamme kunnioittaa rakennusviraston ja suojelukaavan rajoja joten ryhdyimme etsimään sopivaa aitamateriaalia.

Nyt on valikoitunut seuraavat aidanteet meille.

Heisiangervo, joka kukkii suloisesti ja jonka rehevä lehvästö kasvaa jopa 2m korkuiseksi ja aika leveäksi kaiken kaikkiaan. Taimet ovat 50-80cm korkeita eli eivät ihan minikokoisia ja kun niitä istuttaa tiiviisti, niistä kasvaa läpäisemätön aidanne pihallemme.. jonka keskeltä kulkee iän vanha riistapolku.. jota käytetään koko ajan. Näen peuran, pupun, ketun, ja jopa ilveksen jäljet pihalla.. Kaikkia näitä ei saa pidettyä pihalta pois mutta kunhan pahimmat tuholaiset pysyisi niin kiva. Siispä Tricoa, peurantorjunta ainetta isot pullot ja istutushommiin.

Puistosyreeni on toinen jota haluamme istuttaa pihalle. Jokaisessa vanhassa pihapiirissä pitäisi kasvaa syreeniä. Se vain kasvaa niin paljon hitaammin kuin heisiangervo että luulen että laitan syreenin vain lähinnä koristeeksi pihalle kasvamaan. Tai, laitan sen pihan perälle jossa sen kasvuvauhdilla ei ole niin sanottavaa merkitystä.

Pieni pätkä aitaakin pihalle on pakko laittaa sillä pihalla on niin jyrkkiä pudotuksia että lasta suojellaksemme on tärkeää saada piha turvalliseksi ettei putoa mihinkään. Kuten kuvasta näkyy.. kovin on aavaa.. Nämä kuvat siis vuosi sitten keväältä jolloin tuossa talon pitkällä seinustallakaan ei ollut mitään. Nyt iinä on pitkä ja kapea kukkapenkki jota meinaan pidentää ja leventää niin että koko talon pituudelta siinä kasvaisi kukkia. Takana näkyvä porrasmainen penkere on tarkoitus kattaa kivillä niin että näyttäisi niinkuin pihallamme olisi englantilaistyylinen kivimuuri. Saapa nähdä saanko sitä ihan oikeasti tehtyä.

Onko sinulla kokemusta heisiangervosta aitana?

 

Leave a Comment